Uskonto


Mitä tarkoittavat sanat "etiikka" ja "moraali"?

 

Moraalitaju tarkoittaa ihmisen kykyä tehdä ero hyvän ja pahan välillä.
 Se ei taekoita sitä, että haluamme nautintoa itselemme ja vältämme epämiellyttäviä asioita vaan siihen liittyy ajatus siitä mikä on oikeudenmukaista  ja epäoikeudenmukaista, reilua ja epäreilua, oikeaa ja väärää.
Joidenkin mielestä moraalitaju on ihmisillä synnynäinen aisti, toiset pitävät sitä kulttuurin ja kasvatuksen tuloksena ja kolmansien mielestä ihmisellä on synnynnäinen valmius kasvaa moraaliseksi olennoksi ja kasvatuksesta riippuu millainen moraalitaju ihmiselle kehittyy.

Siirry nyt pohtimaan asioita yhteisen dokumentin ääreen. Lue muiden vastauksia ja lisää omat ajatuksesi/tietosi. 

HUOMIO! Muista tallentaa tekstisi!!!  Katso kuvaa!




Siirry tehtävään tästä

Moraalinen, moraaliton ja ei-moraalinen

Ihminen on moraalinen olento. Joudumme päivittäin tekemään moraalisia valintoja, ja toimintaamme voidaan arvioida moraalisills mittapuilla. Eläimet toimivat pelkästään vaistojensa ja viettiensä varassa, eikä eläimiltä voi edellyttää moraalista vastuuta tekeemisistään.

Eläimet eivät ole moraalisia tai moraalittomia olentoja, vaan ne ovat amoraalisia eli ei-moraalisia. Siksi ne eivät myöskään tee moraalisia tai moraalittomia tekoja. 


Kaikki ihmisetkään eivät ole moraalisia toimijoita. Esimerkiksi pienet lapset eivät vielä ole kykeneviä moraaliseen harkintaan, eikä sitä voi sellaisilta edellyttääkkään. Siksi lapset eivät joudu myöskään rikosoikeudelliseen vastuuseen teoistaan. 


Myös jotku sairaudet saattavat hämärtää ihmisen todellisuudentajun ja harkintakyvyn niin täydellisesti, että häntä ei voida pitää moraalisena toimijana.

TEHTÄVÄ 2.: Mene tehtävään tästä.


 Moraali ja etiikka:

"Ihmisen erottaa pedosta vain moraali."
   Näin väittää kirjailija Tuomas Kilpi.

Ihmisellä on luontainen kyky ja taipumus arvioida käyttäytymistä hyvän ja pahan, oikean ja väärän asteikolla. Tätä ominaisuutta pidetään yhtenä ihmisyyden perustekijänä. Se on synnynnäinen, mutta tullakseen toimivaksi tarvitsee harjoitusta yksilön kehitysiässä, jolloin oikean ja väärän arvioissa käytettävät aivorakenteet muotoutuvat.

Moraalilla tarkoitetaan hyvän ja pahan, oikean ja väärän erottamista ja sen mukaista toimintaa eli oikeita ja vääriä tekoja.  

Samaa tarkoitetaan joskus myös termillä etiikka, mutta varsinaisesti sanalla ymmärretään tiedettä, joka tutkii moraalia. Etiikka pyrkii tutkimaan, millaista on hyvä elämä. 

Moraalisen ratkaisun perusteena on teon arviointi oikean ja väärän asteikolla. Arvioinnissa käytetään harkintaa, järkeä. Tunteiden varassa tehty ratkaisu tai toisten esimerkin jäljittely eivät ole aidossa mielessä moraalisia. 

Aito moraalinen ratkaisu edellyttää aina harkintaa ja perusteluja. Silti myös muilla perusteilla tehdyillä ratkaisuilla voi olla moraalista merkitystä seurannaisvaikutusten kautta. Avioliitto saatetaan solmia vain tunteen pohjalta, mutta ratkaisun seuraukset ulottuvat moniin moraalisiin kysymyksiin.

Moraali tulee yleensä esiin valintatilanteissa. Kaikki valinnat eivät kuitenkaan liity moraaliin. Ei-moraalisia eli moraalisesti yhdentekevää on, minkä värisellä autolla kukin ajaa. Sen sijaan on väärin ajaa autolla, jonka jarrut eivät toimi, koska silloin vaarannetaan toisten tiellä liikkujien turvallisuus.

(Uusi Ankkuri - kristinuskon käsikirja, W+G 1994)


MORAALI =
  • "Moraali" tarkoittaa käsitystä oikeasta ja väärästä, ja tämän käsityksen muiaisia tekoja. 
  •  Moraali on yksittäisen ihmisen toiminnan ohjenuora, kuinka toimia oikean ja väärän suhteen. 

MORAALINEN TEKO = yksilön käytännön elämän tilanteissa harkinnan avulla tekemiä valintoja tilanteessa, jossa hänellä on kaksi tai useampi vaihtoehto toimia (oikein tai väärin).
  • moraaliton on sellainen henkilö, asia tai teko joka on paheksuttavaa ja vältettävää
  • ei-moraalinen asia on ns. neutraali asia, joka ei kuulu moraalin piiriin
  • moralisti noudattaa tiukasti sääntöjä ja on usein huolissaan toisten moraalittomuudesta

Kun pohdimme moraalisia kysymyksiä, pohdimme esimerkiksi suravanlaisa kysymyksiä:
  • miten elää?
  • miten toimia?
  • mitä emme saa tehdä?
  • mitä meidän tulisi tehdä?


TEHTÄVÄ 3.: Kirjoita kysymykset ja vastaukset uskonnon vihkoon.
  1.  Mitä tarkoittaa etiikka?
  2.  Mitä tarkoittaa moraali?
  3. Mitä ero on sanoilla etiikka ja moraali?

 Maailmankuva ja maailmankatsomus:

Maailmankuvalla voidaan tarkoittaa ihmisen yleisiin käsityksiin ja tietoihin perustuvaa käsitystä siitä, millainen maailma on. Yksilön maailmankuva sisältää käsityksiä mm. maailman synnystä, luonnosta, ja yliluonnollisesta.Usein maailmankuvamme on rakentunut tiedostamattamme.Olemme omaksuneet maailmankuvamme omien kokemustemme perusteella ja ehkä tiedotusvälineiden kautta. Uskomme tiettyihin käsityksiin ja tietoihin ja pidämme niitä itsestään selvinä.


Maailmankatsomus on laajempi käsite. Maailmakatsomukseen liittyy osana elämänkatsomus, joka sisältä sen näkemyksen, joka ihmisellä on omasta tehtävästään maailmassa. Siihen sisältyy yksilön maailmankuva sekä näkemys siitä, mitä ihmisen pitäisi tehdä, ja miten maailmaa pitäisi muuttaa paremmaksi. 
 
Maailmankatsomus voi olla hyvinkin yksilöllinen. Uskonnolliset ja poliittiset liikkeet ja filosofiset suuntaukset sisältävät katsomuksellisia aineksia, mutta ne ovat ihmisen valittavissa.
 
TEHTÄVÄ 4.: Määrittele (vihkoosi) omin sanoin  sanat maailmankuva ja maailmankatsomus.